Verslaafd aan de ander
Finsters, zin in je leven - gesprekspraktijk en projecten
RSS Volgen Fan worden

Recente posts

Finsters wordt Fjoer!
Verslaafd aan de ander
Kennismakingsworkshop PRI op 23 november!
We zijn (meestal) bang voor wat al lang geweest is....
Onze Liefde

Categorieën

Actie!
Activiteiten
destructieve emoties
Ervaringsverhalen
Finsters in verbinding
In de etalage
In gesprek
Interessante vragen
Symbolen
Toeval
Zin in je leven

Archief

juni 2017
november 2016
september 2016
november 2015
september 2015
februari 2014
juli 2013
december 2012
oktober 2012
april 2012
maart 2012
januari 2012
december 2011
november 2011
oktober 2011
september 2011

Mogelijk gemaakt door

It Finsterbank

Verslaafd aan de ander

Adriana: Ik was al jaren werkzaam in de verslavingszorg en mijn collega’s kenden mij als een betrokken teamspeler met een leuke, wat scherpe humor. Ze vonden me tamelijk slim en ook zeker niet te meegaand. Dat verschilde niet heel veel van de mening die cliënten over me hadden. Die vonden trouwens ook dat ik ze zo goed begreep. Op de een of andere manier kreeg ik verhalen te horen die ze nog nooit ergens anders hadden verteld. Niks aan de hand, zou je zeggen, maar ondertussen ging het met mezelf dus helemaal niet goed. Mijn huwelijk sneuvelde en in een relatie daarna raakte mijn zelfvertrouwen nog meer beschadigd en werd ik uiteindelijk opnieuw verlaten.  Ik wist eigenlijk helemaal niet meer wie ik zelf was of wat ik wilde. Ik sleepte me met steeds meer moeite naar het werk en als ik daar was had ik continu last van knikkende knieën. Ik had het gevoel dat ik er niks van kon en ieder moment door de mand kon vallen. Bovendien kwam ik ieder jaar een paar kilo aan en dat werd zo langzamerhand zoveel dat mijn gewrichten, vooral knieën en heupen, begonnen te protesteren.  Ik wíst donders goed dat mijn eetpatroon te wensen overliet, ik voelde wel aan mijn lijf dat er dingen niet meer zo soepel gingen als eerder, ik wilde wel anders maar toch deed ik het niet.
Tsja, wat heb je dan? Overgewicht? Dreigende burnout? Een talent voor ongelukkige liefdes?  Een mengsel van dat alles? Via een vriendin kwam ik op het spoor van PRI en ontdekte ik tot mijn grote schrik dat ik zelf ‘verslaafd’ was. Ik was verslaafd aan de ander. Of die ander nou een partner was, een cliënt of welke gesprekspartner dan ook. Niemand die het merkte hoor- als een echte verslaafde was ik ijzersterk in camoufleren en doen alsof er niks aan de hand was. Maar ik stemde mijzelf  wel al mijn hele leven lang steeds af op wat ik dacht dat de ander van me wilde en daarmee verdween ik eigenlijk steeds zelf.  Dat was een hoge prijs. En allemaal omdat ik bang was dat de ander me  anders iets aan zou doen (een echo uit mijn verleden) of erger nog: me alleen achter zou laten in een wereld die veel te groot en veel te bedreigend voor me was (de allerergste echo uit mijn verleden). Mijn hoofd wist wel dat het onzin was, maar mijn lijf en gevoel riepen heel iets anders. Gevolg: ik was de hele dag hyperalert op signalen dat er iets mis was, de hele dag  was ik bezig me aan te passen en weg te zijn bij mezelf. Chronische zat ik in de stress, maar die voelde zo gewoon aan,  dat ik me er nauwelijks bewust van was dat er iets mis was. Op de momenten dat ik alleen was, at ik de verpletterende leegte dus weg. Roomijs en slagroom waren mijn beste vrienden. Doodmoe werd ik van dit alles, maar net niet doodmoe genoeg om uit de running te gaan al heeft het maar een haar gescheeld.
Gelukkig heb ik deze 'verslaving' goed in de ogen kunnen kijken en (grotendeels) kunnen overwinnen. Ik heb na een poos alleen te zijn geweest sinds kort een nieuwe partner, bij wie ik wel aangeef wat ik wil.Daar wordt het leuker van, ook voor hem. Ik ben, wat ik nooit voor mogelijk had gehouden, teamleider geworden op het werk. En ik voel me veel en veel fitter. Ik eet en beweeg op een veel gezondere manier!
Volgens mij is dit een verslaving is die bij heel veel mensen speelt en  die ons ook levensgroot in de weg staat bij het echt goed voor ons zelf zorgen. Maar je kunt er dus écht uit komen!

0 Reacties op Verslaafd aan de ander:

Comments RSS

Voeg een reactie toe:

Je naam:
E-mailadres: (vereist)
Website:
Reactie:
Maak je tekst groter, vetgedrukt, schuingedrukt en meer met HTML tags. Zo werkt het.
Post Comment
Website Builder
mogelijk gemaakt
door Vistaprint