Terug naar het geluk
Finsters, zin in je leven - gesprekspraktijk en projecten
RSS Volgen Fan worden

Recente posts

Finsters wordt Fjoer!
Verslaafd aan de ander
Kennismakingsworkshop PRI op 23 november!
We zijn (meestal) bang voor wat al lang geweest is....
Onze Liefde

Categorie├źn

Actie!
Activiteiten
destructieve emoties
Ervaringsverhalen
Finsters in verbinding
In de etalage
In gesprek
Interessante vragen
Symbolen
Toeval
Zin in je leven

Archief

juni 2017
november 2016
september 2016
november 2015
september 2015
februari 2014
juli 2013
december 2012
oktober 2012
april 2012
maart 2012
januari 2012
december 2011
november 2011
oktober 2011
september 2011

Mogelijk gemaakt door

It Finsterbank

Terug naar het geluk

terugkoppeling Op zoek naar ongeluk zie blog 30-05-2012
 
Alweer een hele poos terug vroeg ik de lezers van dit blog te vertellen over wat zij verstaan onder ongeluk. Een niet al te populair onderwerp  blijkbaar, want het liep niet storm met reacties. De reacties die er waren, waren echter  wèl interessant. Als frapante overeenkomst hadden ze het thema ziek-zijn.  Factoren die bijdroegen aan het ongeluksgevoel bleken in te delen in een aantal categoriën:
1) direct ziekte gerelateerde factoren: pijn en vermoeidheid voorop
2) onzekerheid:  vragen als: 'wat is er met me aan de hand?' en 'word ik wel weer beter?' zijn aanleiding tot veel slapeloosheid en gepieker en onwelbevinden
3) beperking van de bewegingsvrijheid: de zieke kan niet langer gaan en staan waar hij/zij wilde
Wat me frappeerde was het ontbreken van meldingen over de invloed van het ziek zijn op het contact met anderen. Dat zou een aantal zaken kunnen betekenen: of ziekzijn leidt niet tot veranderingen in de sociale sfeer, of door het ziekzijn verschuift de sociale dimensie naar een lagere plek op de geluksladder dan bij gezondheid, of men heeft er gewoon niet aan gedacht bij het schrijven van het eigen verhaal; of misschien is het wel zo dat het ziekzijn juist effecten heeft op het contact met anderen die niet ongelukkiger maken. Mijn persoonlijke ervaring, ook met ernstige ziektes in mijn omgeving is in ieder geval dat er soms contacten wegvallen, maar dat er vaak nieuwe bijkomen en dat de kwaliteit van bestaande contacten vaak verbetert. 'Het gaat nu tenminste ergens over!', zei een vriendin van mij laatst vanonder haar hoofddoekje vandaan (de pruik jeukte zo verschrikkelijk).
Deze houding, dit prachtige vermogen om zelfs onder de belabberdste omstandigheden nog licht te zien, kwam ik ook tegen bij de respondenten van mijn mini-onderzoekje: het hebben van een betere dag waarin het blokje om het huis opeens wel lukt; het ontvangen per post van een tekening van een kleinkind, het roze en oranje opgaan van de zon. Hoe ziek ook, mensen blijven steeds op zoek naar het geluk en vinden het ook. Niet in grootse en meeslepende taferelen, maar juist in het kleine en het concrete.

0 Reacties op Terug naar het geluk :

Comments RSS

Voeg een reactie toe:

Je naam:
E-mailadres: (vereist)
Website:
Reactie:
Maak je tekst groter, vetgedrukt, schuingedrukt en meer met HTML tags. Zo werkt het.
Post Comment
Website Builder
mogelijk gemaakt
door Vistaprint