Seks en burnout: een goed idee?
Finsters, zin in je leven - gesprekspraktijk en projecten
RSS Volgen Fan worden

Recente posts

Finsters wordt Fjoer!
Verslaafd aan de ander
Kennismakingsworkshop PRI op 23 november!
We zijn (meestal) bang voor wat al lang geweest is....
Onze Liefde

Categorie├źn

Actie!
Activiteiten
destructieve emoties
Ervaringsverhalen
Finsters in verbinding
In de etalage
In gesprek
Interessante vragen
Symbolen
Toeval
Zin in je leven

Archief

juni 2017
november 2016
september 2016
november 2015
september 2015
februari 2014
juli 2013
december 2012
oktober 2012
april 2012
maart 2012
januari 2012
december 2011
november 2011
oktober 2011
september 2011

Mogelijk gemaakt door

It Finsterbank

Seks en burnout: een goed idee?

Soms verbaast het me waar ik me jaren terug mee bezig heb gehouden. Deze vraag bijvoorbeeld, die was ik in het geheel vergeten. Inhoudelijk ben ik het er echter nog steeds dik mee eens, al zou ik nu wat meer de nadruk hebben gelegd op het delen en bespreken met de partner.
'Is het nou goed of slecht om aan seks te doen als je burnout bent, vraagt Isaac zich af. Hij is een man van even in de dertig die sinds een aantal maanden thuis zit met burnoutklachten
Een lastige vraag waarop geen eenduidig antwoord is te geven. Belangrijk bij het herstel van burnout, zeker in de beginfase is dat je dingen gaat doen die prettig zijn en die je energie geven. Dat je een poosje dingen die moeten wat minder op de voorgrond zet. Daar heb je in de tijd voorafgaand aan je afknappen al voldoende energie verloren.
Of seks goed of slecht is hangt vooral af hoe je er tegen aankijkt. Als je vrijen plezier vindt, als het iets is waardoor je spanning loslaat en energie krijgt, is het prima om het te doen. Als seks voor jou juist een bron van spanning is, is het beter voor je herstelproces om het na te laten of in ieder geval een vorm te zoeken die je minder stress oplevert.
De spanning die seks oproept kan bijvoorbeeld komen door de ideeën die je van huis uit hebt meegekregen over seksualiteit. Met name vrouwen hebben soms het idee dat het eigenlijk iets onbehoorlijks is of dat je het vooral voor een ander moet doen. Veel mannen hebben het idee dat ze zich moeten bewijzen middels seks. Seks wordt dan moeten. In dat geval kun je dat, als dat veilig genoeg voor je voelt, misschien beter maar bespreken met je partner en/of voorlopig iets anders gaan doen waar je wel samen plezier aan beleeft. Zo nodig vraag je een buitenstaander om je te helpen hierbij.
Voor jezelf zou je kunnen onderzoeken hoe soloseks voor je is.
Met Isaac heb ik nog even doorgepraat over zijn vraag. Hij bleek geen partner te hebben en er juist wel erg naar te verlangen. Zijn vraag kwam hiermee wat in een ander daglicht te staan. Maar voor het zoeken van een partner geldt mutatis mutandis hetzelfde als voor seks: levert het energie op en heb je genoeg energie om op jacht te gaan: prima. Raak je alleen maar gefrustreerd en versterkt het niet meteen succes hebben je gevoel van niets waard te zijn, stel het dan nog maar even uit.

Greet Andringa, (toen nog) arts en stagiaire humanistiek bij Prometheus'
Eerder gepubliceerd op www.burnin.nl op 29-10-2002

0 Reacties op Seks en burnout: een goed idee?:

Comments RSS

Voeg een reactie toe:

Je naam:
E-mailadres: (vereist)
Website:
Reactie:
Maak je tekst groter, vetgedrukt, schuingedrukt en meer met HTML tags. Zo werkt het.
Post Comment
Website Builder
mogelijk gemaakt
door Vistaprint